De huid is het grootste orgaan dat ons lichaam bezit en omvouwt onze vitale organen als een beschermende deken. Onze huid  werkt dag en nacht als een fabriek, vernieuwt zichzelf en reageert op externe gevaren, het is sterk, elastisch en waterproof. Dat gezegd hebbende, lijkt het duidelijk dat het van groot belang is deze goed te verzorgen. Met “verzorgen” denken de meeste mensen aan wassen, crème en zonnebrand, maar echte verzorging begint met REINIGEN!

de zuurmantel vormt samen met onze bovenste huidlaag, de Stratum Corneum (hoornlaag) en dat vormt de huidbarrière laag. Deze beschermt ons tegen schadelijke stoffen, zon, bacteriën en virussen, beperkt het waterverlies (en dus uitdroging) en verlies van electrolyten. Dit laagje bestaat uit een aantal stoffen, waaronder talg. Talg houdt de huid soepel en voorkomt dat de huid droog wordt. Maar de samenstelling van talg draagt er ook toe bij dat bacteriën en andere micro-organismen worden uitgeschakeld.

Talg is namelijk erg vet, enigszins zuur en bevat chemische bestanddelen. Dit laagje verzorgt onze huid ook met een zuurgraad van ongeveer 5,5. De vette talg houdt micro-organismen ‘gevangen’ en de zure omgeving en de chemische stoffen maken ze vervolgens onschadelijk.

Wanneer we de huid reinigen, verwijderen we de talg met daarin de gedode micro-organismen, afgeschilferde dode huidcellen, stof en vuil. Zo’n “wasbeurt” is dus zeker nuttig, maar de huid moet vervolgens wel de gelegenheid hebben een nieuw talglaagje te vormen en de zuurgraad te herstellen. Die gelegenheid krijgt de huid niet bij veelvuldig wassen. Ook wassen met een zeepachtig product verstoort deze zuurgraad en daardoor de bescherming van de huid. Het is ook mogelijk dat de talgaanmaak niet voldoende is. In beide gevallen zal de huid droog aanvoelen, kan de huid gaan schilferen en kunnen er kloofjes ontstaan. Het moge duidelijk zijn dat dit de barrièrefunctie van de huid niet ten goede komt.

Waarom reinigen?

De huid staat de hele dag bloot aan allerlei invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om ’s avonds de huid goed te reinigen en zo alle restjes talg, vuil, zweet en make-up van het  gezicht te halen. Omdat de huid zich herstelt terwijl je slaapt is het belangrijk om ook ’s morgens het gezicht te reinigen om talg en restjes verzorgende nachtcrème te verwijderen. Zo is de huid optimaal in staat om werkzame stoffen uit verzorgende crèmes of serums op te nemen.

Reinig de huid met producten die de beschermlagen niet aantasten, de zuurmantel direct herstellen, make-up verwijderen en de huid verzachten op een huidvriendelijke manier.

Heb je een vet huidtype, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk talg verwijderen voor dat ” schone” gevoel, maar door het gebruik van een uitdrogend/agressief reinigingsproduct of zelfs gewone zeep, stimuleer je juist de huid meer talg aan te maken. De huid zal altijd blijven werken om dit talglaagje te vervangen en de zuurgraad  te herstellen. Helaas maakt water alleen onze huid niet vrij van natuurlijke vetten. Denk maar aan water over de rug van een eend, door de vette laag op de veren, rolt water er gewoon overheen. Zo blijft het laagje vergaarde rommel achter op je huid en beperkt het de werking van je serum, dag- en nachtcrème.